HPV Mitleri

HPV’si olan tanıdığım tek insan benim.

Yanlış. Cinsel olarak aktif kişilerin tahminen % 80’i yaşamlarının bir noktasında HPV’yle karşılaşmıştır. Genital HPV hiçbir belirti vermeyebileceğinden enfekte olmuş kişi bunu hiçbir zaman bilemeyebilir.

Yalnızca kısa süreli cinsel birliktelik yaşayan insanlar cinsel yolla bulaşan enfeksiyon alır.

Yanlış. Cinsel partner sayısının fazlalığı, HPV de dahil olmak üzere, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonlar açısından daha yüksek bir risk ile ilişkili olduğu doğrudur ancak  uzun süreli cinsel birlikteliklerde de enfekte olma ihtimali mevcuttur. HPV buna örnek gösterilebilir.

HPV teşhisi, partner/eşin sadakatsizliği anlamına gelir.

Yanlış. HPV teşhisi sonrası çiftler arasında büyük bir öfke ve kırgınlık oluşabilir. HPV virüsünün devam eden bir ilişki esnasında alındığı düşünülerek taraflar arasında problemler oluşabilir. Doğrusu şudur ki HPV enfeksiyonunun tam olarak kimden ve ne zaman alındığının tespit edilmesi mümklün değildir.

Virüs, varlığını bir işaret olmadan haftalarca hatta yıllarca sürdürebilir. Bu nedenle HPV teşhisi yalnızca kişinin yaşamında bir noktada bir HPV enfeksiyonu geçirdiği anlamına gelir.

Genital siğiller rahim ağzı kanserine yol açar.

Yanlış. Genital siğiller  hemen hemen her zaman iyi huyludur. Genital siğillere “düşük riskli” HPV tipleri (6, 11 gibi) neden olur. Ancak zaman zaman birden fazla HPV tipinin beraberliği söz konusu olabileceğinden taramalar aksatılmamalıdır.

Anormal Pap smear testi rahim ağzı kanseri anlamına gelir.

Yanlış. Her şeyden önce, anormal bir pap smear testine yüksek riskli HPV tipinin varlığı dışındaki faktörler neden olabilir. Pap smear testinin “anormal” raporlanması mikroskopta, bu örnekteki birkaç hücrenin görünümü, sağlıklı, sağlam rahim ağzı hücrelerin klasik görünümünden bir şekilde farklılık gösteriyor demektir. Lokal tahriş, HPV dışı enfeksiyonlar gibi durumlar buna neden olabilir. Pap smear bir tanı değil tarama testidir, bu nedenle hekiminiz, kolposkopi ve biyopsi gibi ek test veya prosedürler içerebilecek atılacak sonraki adımların belirlenmesine yardımcı olacaktır. Yeni tanılı rahim ağzı kanserlerinin % 50’den fazlası, son beş yılda hiç taranmamış  kadınlarda izlendiğinden rutin pap smear tarama testlerinin yapılması çok önemlidir.

Bir kere HPV almışsam ömür boyu bende kalacak.

Yanlış. Son çalışmalar, HPV’nin güçlü ve sağlıklı bağışıklık sistemlerine sahip birçok insanda tamamen ortadan kaldırılabileceğini desteklemekte. Bununla birlikte, bazı durumlarda virüs, vücuttan atılamayabilir. Bağışıklık sistemi zayıflarsa – bazı ilaçların kullanımı, HIV enfeksiyonu veya aşırı stres, ciddi hastalık veya bazı geçici travmalar, cerrahi gibi — nüks izlenebilir, siğil, rahim ağzı hücre değişiklikleri gibi belirtiler verebilir.

Lezbiyenler düzenli rahim ağzı kanseri taramasına ihtiyaç duymazlar.

Yanlış. HPV’nin nasıl geçtiğinin bilinmemesi sonucu ortaya atılmış ileri bilgi eksikliğine bağlı bir görüştür. HPV temas yoluyla bulaşan bir virüstür. Hayatlarında hiç heteroseksuel ilişki yaşamamış bazı kadınlarda bile HPV enfeksiyonları izlenmiştir. Lezbiyen kadınlarda heteroseksueller arasındaki bulaş hızına kıyasla daha az oranlar izlense de daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır. Düzenli bir tarama tüm kadınlar için önemli ve gereklidir.

Bir kadında anormal bir pap smear testi varsa, erkek partneri HPV için mutlaka test edilmelidir.

Yanlış. Eğer erkeğin genital bölgesinde siğil, şişlik, akıntı gibi anormal belirtiler varsa mutlaka hekimine başvurmalıdır. Ancak daha fazla bilgi edinmek için erkek partnerin sağlık kuruluşuna başvurması uygundur. Son yönergelerde (Bkz.The Centers for Disease Control and Prevention/hpv) anormal bir pap smear testinin takibi olarak “seks partnerlerinin incelenmesi gerekli değildir” ibareleri mevcuttur.

Her zaman prezervatif kullandıysam, HPV için risk altında değilim.

Yanlış. Doğru kullanıldığında, prezervatifler, klamidya, bel soğukluğu ve HIV gibi vücut sıvılarıyla yayılan cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı çok etkilidir. Bununla birlikte, HPV ve herpes gibi cilde temas yoluyla yayılan enfeksiyonlar için daha az koruyucu ancak “tek” koruyucu durumundadırlar. Prezervatifler her iki cinsiyetin tüm genital bölgelerini kaplamadıklarından vulva, anüs, perineal bölge, penisin tabanı ve skrotum açıkta kalır, bu bölgeler arasındaki temas HPV’yi iletebilir.

Ancak yine de prezervatif kullanımının HPV enfeksiyonu edinme riskini ve  HPV ile ilişkili hastalıkların ihtimalini azalttığı, diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve istenmeyen gebelikleri önlemeye yardımcı olduğunu gösterilmiştir. Bu nedenlerden dolayı, prezervatif kullanımı cinsel birlikteliklerde mutlaka önerilmektedir.