Hamilelik yoga bilgilendirmelerine devam. Hamilelik yogasında nelerden kaçınmalıyız?
- Genel olarak hamilelik yogasında ters duruşlar, arkaya esnemeler, kapalı dönme pozları ve derin bükülmeler tavsiye edilmez (bir iki poz dışında). Derin geriye bükülmeler, karın kaslarını aşırı zorlayabilir ve büyük karın kaslarının ayrılması olan diyastaz rektisinin gelişmesine veya kötüleşmesine neden olabilir.
- Hamilelikte denge duygusu etkilendiğinden, desteksiz ayakta durma pozlarından da kaçınılması önemli.
- Karın çalıştıracak, rahme baskı yapacak hareketlerden uzak durulmalı. Dönme ve twistler özellikle derin twistler rahmi kasılabilir.
- Bikram ve sıcak yoga disiplinleri vücut ısısını yükselttiğinden yine gebelik esnasında önerilmez.
- Hızlı ritmli power vinyasa ve ashtanga yoga disiplinleri kalp hızınızı arttırdığından özellikle yogaya gebelikte başlamış anne adayları için uygun olmayabilir.
- ONLİNE veya YÜZYÜZE mümkün olduğunca deneyimli bir yoga eğitmeniyle çalışılması olası komplikasyon ve yaralanmalarının önüne geçer. Önerilir, önerimdir!!
- İkinci ve üçüncü trimesterlerinize ilerledikçe karnınız ve bebeğiniz büyüdükçe pozlara dair daha fazla değişiklik yapılması gerekecektir. Örneğin sırt üstü yatış pozları kanı kalbinize taşıyan büyük damarlar üzerine bası olacağından modifiye edilerek yapılmalıdır. Sırt destekleri kullanılması veya yatış pozisyonlarının yan olacak şekilde değiştirilmesi önemlidir.
- Yine ikinci ve üçüncü üç aylık dönemin tamamı, 'doğum hazırlığına' geçme zamanı olarak kabul edilir. Bu, yoga pratiğinizi pelvik tabanınızı güçlendirmeye ve dayanıklılığı artırmaya odaklamak anlamına gelir. Pelvik taban açmaya yönelik pozlar tıbbi bir risk yoksa önerilir. Duvar desteklenen yukarı bacak gibi restoratif pozlar da bel ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.