Hamileyken çalışma hayatında ve ofiste nelere dikkat etmeliyim?
- Molalar verin ve yürüyün.
- İş yerinizde uzun süre ayakta kalmanız gerekiyorsa ayaklarınızı zaman zaman tabure üzerine uzatıp hafif yukarda tutun.
- Sık sık dolaşın. Bacak kaslarını hareket ettirmek sıvı toplanmasına bağlı ayaklarınızdaki ve ayak bileklerinizdeki şişmeleri rahatlatır.
- Rahat ayakkabılar ve bol giysiler giyin.
- Şişlik ve varisleri azaltmak için hekiminize danışarak size uygun varis çoraplarını kullanmayı deneyin.
- Su için. Masanızda veya çalışma alanında mutlaka suyunuzu bulundurun. Öiçüsü yazılı olan şişe ve bardaklar gün içerisinde içtiğiniz su miktarını daha net bilmenize yardımcı olur.
- Mümkün olduğunda dengeli ve besleyici yemekler seçin. Kabızlığı azaltmak için diyetinize lif ekleyin. Hamilelik bulantılarını azaltabilecek sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayıp yanınızda götürün.
- El bileği ağrılarına dikkat edin. Hamile kadınlarda sıvı tutulumu olduğundan bilekteki sinirler üzerinde basıncı artırabilir ve siniri tahriş edebilir. Tekrarlanan görevleri sınırlamaya çalışın ve iş yükünüzü mümkün olduğu kadar rahat hale getirin. Bilek korumaları, ateller veya tekrarlayan zorlanma yaralanmalarını önleyebilecek başka ekipmanlar bu konuda yardımcı olabilirler. Gerekirse iş yükünüzün yeniden değerlendirilmesini talep edin.
- Stresi azaltmaya çalışın. İş yerinizdeki stres faktörünü ortadan kaldıramazsanız, germe, derin nefes alma egzersizleri, yogaya da kısa bir yürüyüşler yapma gibi yönetmenin yollarını bulmaya çalışın.
- Mümkün olduğunda dinlenin ve kendinize zaman ayırın. Özellikle çok yorgunsanız veya işiniz fiziksel aktivite gerektiriyorsa, fazla mesai yapmamaya çalışın.
- Verilen desteklere hayır demeyin. Yaşamınızda nadir ve özel bir zamanda destekleyici bir işyerinde olduğunuz için kendinizi şanslı sayın.
- Çevrenizde hamile veya doğum yapmış çalışma arkadaşlarınız varsa sosyalleşin. Hamilelik ve sonrası ile ilgili konuşmak birçok anne adayına iyi gelmekle birlikte olumsuz geri bildirimler, tıbbı tavsiyeler oluşursa çok üstünde durmayın ve hekiminize danışın.
Hangi gebelik komplikasyonları çalışmayı azaltmam veya bırakmam gerektiği anlamına gelebilir?
- Erken doğum için risk altındaysanız
- Tansiyonunuz yüksek seyrediyorsa
- Plasentanın rahim ağzına yerleşmesi (plasenta previa) durumunuz varsa
- Rahim ağzında kısalık,erken açıkma veya geç dönem düşük yapma öykünüz varsa
- Bebeğinizde gelişme büyüme geriliği varsa
- Hekiminizin önerisi dahilindeki herhangi bir tıbbi gereklilik mevcutsa
İş için seyahat etmek zorunda kalırsam?
Kadınların çoğu hamilelik sırasında güvenle seyahat edebilir. Acil bir durumda tıbbi kayıtlarınızın bir kopyasını yanınızda bulundurmak ve varış noktanızda ne tür tıbbi bakımın mevcut olduğunu yolculuk öncesi araştırmak iyi bir fikirdir. Yolculukla ilgili sorularınızı hekimizle değerlendirin.
Seçme şansınız varsa, seyahat etmek ikinci üç aylık döneminizi kullanın. Bu, ilk trimesterdeki bulantılarınızın geçtiği ve henüz son trimesterin yorgunluğunu hissetmeyeceğiniz zamandır. Eğer uçak yolculuğu planlıyorsanız havayolu şirketiyle hamilelik yönetmelikleri hakkında konuşun. Havayolu şirketleri belli hamilelik haftaları sonrasında uçuşa izin verildiğine dair hekim raporu talep etmekte, genellikle son dönem hamileliklerde ise uçuşu kısıtlamaktadır.
Toksik maddelerin üzerinde çalışırsam ne yapmalıyım?
İşvereninizden, işyerinde maruz kalabileceğiniz zararlı maddeler hakkında size bilgi vermesini isteyin. Ağır metaller (kurşun ve cıva gibi), organik çözücüler veya diğer kimyasallar, bazı biyolojik ajanlar veya radyasyon gibi bilinen üreme tehlikeleri ile temas ettiğiniz bir işte çalışıyorsanız, çalışma ortamınızı değiştirmeniz gerekecektir. Bu maddeler düşük, erken doğum, yapısal doğum kusurları, anormal fetal ve bebek gelişimi gibi sorunlara neden olabilirler. Doktorunuza danışın. Eşinizin çalışma ortamındaki bu tarz maddelere teması söz konusuysa siz de etkilenebileceğinizden dikkatli olun.